Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Мигранти заплашват с гладна стачка в "Бусманци"

03 ноември 2016, 08:08 часа • 2550 прочитания

Близо 400 мигранти от Афганистан и Пакистан, които са настанени понастоящем в центъра в Бусманци, са готови да обявят гладна стачка - заради лошите условия, храна и бавните процедури по регистрацията им от Агенцията за бежанците (ДАБ). Това твърди във Facebook групата "Приятели на бежанците" юрист, които се занимава със случаи на мигранти

"Бусманци" е от затворен тип и затворените в него нямат право да излизат. Към тези домове обикновено се насочват хора, наскоро заловени по границата, докато се подадат молби за статут и докато бъдат регистрирани, т.е. докато започне процедурата в Агенцията за бежанците, уточнява в. "Сега".

Според протестиращите пакистанци ДАБ бави молбите им и затова те стоят затворени. От МВР отрекоха, че в дома има гладна стачка и заявиха, че е имало опит от един от чужденците да провокира другите да гладуват, но не успял.

Това не е първата заплаха за гладна стачка на чужденци. Преди няколко седмици 15 бежанци от Сирия, дошли у нас от Гърция по свое желание, обявиха, че ще спрат да се хранят, ако не бъдат върнати обратно. Те обясниха, че там им били раздадени листовки, според които в България ги очаквали луксозни жилища и по 500 евро за всеки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес