Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Металурзите тръгват към София

06 април 2012, 12:17 часа • 3187 прочитания

Търпението на металурзите се изчерпа. Пренебрегнатите работници вече са готови да пренасочат протестите си към София, след като вече 36-ти ден служителите от ОЦК АД - Кърджали не получават ясен знак за промяна.

След проведения протестен митинг вчера, днес металурзите отново блокираха основния път между Кърджали и Хасково от 9.30 до 10.30 ч. В митинга вчера се включиха всички 700 работници и служители на дружеството заедно със своите семейства. В протеста участваха над 1000 души, сред които металурзи, миньори, учители, служители във ВиК, работници в леката и хранително-вкусовата промишленост, машиностроители, лекари, държавни служители, синдикални членове от федерации, синдикати и съюзи към КНСБ, граждани на Кърджали, както и Гражданско движение за спасение на Кърджали.

Исканията на работниците и служителите на ОЦК са за незабавно изплащане на дължимите им възнаграждения от собственика на предприятието Валентин Захариев, за защита на работните им места и за нов мениджърски екип.

В знак на солидарност с исканията на металоработниците служителите от автогарата, пощата и ВиК-пунктовете разлепиха на гишетата за обслужване на клиенти надписи „Подкрепяме ви, работници от ОЦК!”.

След вчерашния протест днес в Кърджали ще пристигне вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. Инициативният комитет на протестиращите и синдикалните структури на КНСБ и КТ „Подкрепа” в „ОЦК” АД са поканени за среща с него в 17.30 ч., на която да бъде обсъдена създалата се ситуация. Представителите на синдикатите ще бъдат информирани за хода на преговорите с банките кредитори на ОЦК АД.

Ако няма разрешение на острия социален конфликт до 10 април 2012 г. /вторник/, на 11-ти от 10 ч. инициативният комитет, протестиращите и синдикалната структура на КНСБ в Кърджали ще организират протестна акция в София пред сградата на „Интертръст холдинг” АД със собственик бизнесмена Валентин Захариев.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес