Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Mercedes и Williams си стиснаха ръцете

31 май 2013, 15:01 часа • 6690 прочитания

На прага сме Ф1 да се върне отново в турбо ерата, но драстично по-различна от тази, която познавахме през 80-те години. Най-големите промени в техническия правилник доведоха и до сериозно разместване. Вече е сигурно, че McLaren ще възродят славното си сътрудничество с Honda през 2015 г. В началото на седмицата писахме, че Toro Rosso изоставя Ferrari и от догодина ще разчита на двигатели Renault, а сега вече е сигурно, че досегашният партньор на Renault – Williams, от следващия сезон и натам ще разчита на двигатели (и свързаните системи за възстановяване на енергия) Mercedes-Benz. Отборът обаче ще продължи да използва своя собствена трансмисия. В сферата на слуховете е, че Toyota планират завръщане в шампионата, но под бранда Lexus. Също така може да се спекулира, че през 2015 г. Mercedes пак ще има четири отбора, които ще снабдява с двигатели. А тогава McLaren ще напуснат дългогодишното партньорство.

Williams е един от отборите, който най-често в историята си е сменявал доставчиците си на двигатели. Ето на кои от тях е разчитал от 2000 г. насам, като ще направя уточнението, че именно комбинацията Williams-Renault е най-успешната за отбора на сър Уилямс.

В периода 2000-2005 г. Williams разчита на V10 двигателите на BMW, с които печели 10 победи и изпуска за малко титлата през 2003 г. Желанието на баварците да придобият дял в отбора среща отказа на Уилямс и Патрик Хед, в резултат на който компанията се оттегля от Ф1.

През 2006 г. за партньор е избран Cosworth и неговия 2,4-литров V8 мотор, но сезона е катастрофален – 11 точки само.

В следващите три години (2007-2009) Williams се доверява на Toyota, но и тук няма особен пробив: само три подиума (без победа) за три години.

През сезон 2010-2011 се възобновява сътрудничеството с Cosworth. То се изразява в един полпозишън в GP на Бразилия (Нико Хюлкенберг, 2010 г.) и в най-слабия сезон (2011) в историята на Williams, след като отбора влиза в шампионата през 1977 г.

През последните 2 сезона (2012-2013) Williams е един от четирите отбора, снябдявани с двигатели от Renault. През миналата година Пастор Малдонадо успя да победи в GP на Испания, но тази година отборът все още е с актив от 0 точки след шест кръга.

 

Пламен Георгиев
Пламен Георгиев Отговорен редактор
Новините днес