Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Масови уволнения в горските стопанства

11 януари 2016, 21:11 часа • 7428 прочитания

22-ма ръководители и служители на горски стопанства са уволнени, съобщиха от земеделското министерство.

5-има са директори на стопанства - Георги Христосков на ДГС - София, Иван Иванов на ДГС - Етрополе, Атанас Диманков на ДГС - Дупница, Борислав Котузов на ДГС - Симитли, и Бисер Дачев на ДЛС - Осогово. Всички тези стопанства са към Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП). Останалите 17 уволнени са началник на отдели, лесничеи и надзиратели.

“Не е правена някаква специална проверка на ЮЗДП, от която да следват уволненията. Те са резултат от поредица оперативни проверки, а констатираните нарушения не са еднократни. Министерството провежда нова политика, а явно има нежелание за промяна в стила на работата у някои колеги”, коментира шефът на ЮЗДП Дамян Дамянов.

Установените нарушения са основно за незаконна сеч и транспортиране на дървен материал. Според Дамянов много случаи на нерегламентирана сеч са предадени на прокуратурата, като не за всички вина имат директорите, пише "24 часа".

“Те обаче имат задълженията да контролират подчинените си. Има достатъчно констатирани пропуски в работата им, заради това са отстранени. Започваме и ревизии в тези пет поделения”, допълни шефът.

За директорът на ДЛС - Осогово, Бисер Дачев, който е бивш шеф на агенцията по горите до януари 2013 г., имало сигнали, че възлага на служителите си дейности от частен характер. Дачев е в отпуск, но това не пречило да се прекрати договорът му.

Директорът на Горското в Симитли Борислав Котузов пък се уволнява за трети път в последните 3 г. През лятото на 2014 г. бе освободен от поста, но месец по-късно министерството го възстанови. Същата процедура се повтори и в края на август 2015 г. Той бе уволнен само за седмица и отново върнат на директорския пост. В Симитли го наричат Ген. Кутузов и е смятан за недосегаем горски шеф заради близостта му с политик от висок ранг.

Георги Христосков е уволнен от ДГС - София, заради унищожените над 20 дка фиданки на Витоша. Иван Иванов от ДГС - Етрополе, е освободен заради незаконно отсечени 876 бука от гора на манастира “Св. Троица”. При Атанас Диманков от ДГС - Дупница, е установена сеч на 59 дървета от терен, за който не е имало разрешение.

Над 300 горски служители са с наложено дисциплинарно наказание през последната година, каза министърът на земеделието Десислава Танева.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес