Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Македония "за" предложеното от Гърция подновяване на преговорите

06 ноември 2012, 07:30 часа • 9199 прочитания

Македония приветства предложението на нейната съседка Гърция за възобновяване на преговорите за 21-годишния спор за името на Македония, който блокира присъединяването на страната в Европейския съюз и НАТО, предаде БГНЕС.

Приветствам намерението за придвижване напред на разговорите за разногласията по отношение на името, каза македонският външен министър Никола Попоски в писмо до своя гръцки колега Димитрис Аврамопулос.

Откакто Македония обяви своята независимост от бивша Югославия през 1991 г., Гърция твърди, че използването на името Македония може да предполага териториални претенции към едноименната северна гръцка провинция и блокира опитите на страната за присъединяване към ЕС и НАТО.

През октомври Гърция предложи на Македония проект за меморандум за споразумение за качествено придвижване напред на преговорите, водени под егидата на ООН, които досега обаче бяха безуспешни. Гърция иска споразумение за име, което няма да дава възможност за неясноти по отношение на разграничаването на държавата Македония и гръцката област Македония и което ще бъде приложимо за вътрешно и международно използване.

Попоски заяви, че Македония има твърдо желание разногласията за името да бъдат преодолени. Никой не трябва да поставя под въпрос териториалната цялост, политическата независимост и суверенитета на двете страни, каза той. Ние признаваме необходимостта от по-балансиран и по-надежден начин да се върви напред, добави още той.

Редактор: Десислава Ушатова

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес