Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Любовта ще спаси лешоядите!

17 февруари 2014, 15:27 часа • 9992 прочитания

Три семейни двойки са образували белоглави лешояди във Врачанския Балкан, в Източна Стара планина на етап интензивно ухажване са още две.

Тези любопитни подробности съобщават от "Зелени балкани"- Пловдив, чийто екип изпълнява амбициозния проект за завръщането на почти тотално изчезналия вид от нашите земи.

Все още няма пиленца, но по всичко личи, че това рано или късно ще се случи. Всички птици, които са създали семейни двойки, са били освободени от волиерата, в която прекарват известно време, в рамките на проекта. Любопитно е, че някои от тях са излетели на свобода чак в Сливенския балкан.

Врачанският Балкан е изключително подходящ за гнездене на големите птици, обясняват от "Зелени балкани". В него има много отвесни варовикови скали с много ниши и площадки. Там са и най- високите отвесни варовикови масиви на Балканския полуостров- 400 метра, както и най- големите чисти скални отвеси в Европа при тази надморска височина. Въпреки тези прекрасни условия, лешоядите са изчезнали оттам като постоянни жители през 40-те години на ХХ век.

Любовни драми се вихрят в лешоядския свят и в района на Източна Стара планина- Сливен и Котел. Испански и френски лешояд там живеят семейно от две години, напоследък на площадките за подхранване екипът еколози засича само мъжкия. Това наблюдение ги кара да мислят, че тя гнезди някъде и може би появата на първия излюпен у нас след много години лешояд не е далече.

Общо от четирите специални волиери еколозите са освободили над 160 лешояди, основно от Испания и франция, както и няколко зоопарка от Чехия, Холандия и Германия. Птиците обаче са твърде млади и неопитни и това са едва първите им срамежливи опити.

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес