Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лозанова: Премиерът не ми е казвал, че иска оставката ми

19 ноември 2013, 12:27 часа • 18502 прочитания

Премиерът не постави пред мен въпроса за моето оттегляне. Това заяви пред журналисти в парламента изпълнителният директор на Агенцията по заетостта Камелия Лозанова по повод излязла информация за нейното отстраняване заради писма от Брюксел със съмнения за нарушение в дейността на агенцията, предаде „Фокус”.

Лозанова заяви, че е имала среща с министър-председателя Пламен Орешарски по въпроса. „Премиерът е наясно, че в момента, ако има нещо, което се казва в тези писма, то е само мнения, съмнения и те не са свързани с мои нарушения, нито има свързаност с политика”, каза Лозанова.

Тя заяви, че с премиера дори не е говорено тя временно да се оттегли от поста. „По-скоро говорихме по въпроса да отида в комисията, но аз изчаквам отговора, който те ще ми изпратят на писмата, които аз адресирах към тях”, уточни Лозанова. Тя заяви, че не членува нито в ДПС, нито в друга партия.

За агенцията с главата си гарантирам, че сме работили с чест, морал и закон и постигнахме толкова, колкото за 7 г. не се постигна, подчерта още Лозанова, цитирана от БГНЕС.

Причината за скандала е, че някой е много недоволен, че създадохме системи за контрол - такива, че да може да прекратяваме договори. Писмата, идващи от Брюксел се пишат в България, пишат се на български. Пише също, че през месец декември миналата година има писмо до Камелия Лозанова, а писмото е с изходящ номер от януари т.г.от Брюксел, посочи тя.

По думите й за двете години, в които управлява Агенцията по заетостта, институцията се е превърнала в работеща и успешна.

„В писмото, получено от премиера, няма критики. Когато станах изпълнителен директор на агенцията, аз я заварих с нула процента верифицирани средства по оперативните програми. Това значи, че тези 40 млн., обработени от договарящия орган - агенцията и изпратени към Брюксел за сертификат, не могат да се измерят към 1 млрд.лв., за които ние отговаряме. България е на първо място по усвояване на Европейския социален фонд, делът на нашата агенция в този процес е 2/3”, уточни Лозанова.

„Първото писмо от ЕК наистина го е имало, в което се изразява притеснение за прилагането на Закона за обществените поръчки - дали се спазва в Агенцията или не. Но то беше много закъсняло - да, АДФИ написа доклад и 17 или 18 акта на предишния изпълнителен директор за това, че нарушава Закона за обществените поръчки. Да, имало е такова нещо, но не сега”, каза още Лозанова.

По-рано днес БНР излезе с информация, че Камелия Лозанова ще бъде освободена от поста си днес или най-късно утре. Причината е системното недоверие от страна на Еврокомисията към работата на Лозанова. Има три писма, изпратени през последните две години от Брюксел за пропуски в работата на директорката. Първото е до Томислав Дончев и Тотю Младенов, второто е до вицепремиера Зинаида Златанова, а третото е изпратено тези дни лично до премиера Пламен Орешарски. В него има предупреждение, че ако не бъде направена кадрова промяна, може да се стигне до преразглеждане на финансирането от Европейския социален фонд.

Лозанова пое поста директор на Агенцията по заетостта по време на управлението на ГЕРБ. Знае се, че е близка на бившия социален министър Тотю Младенов и на президента на КТ „Подкрепа” Константин Тренчев.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес