Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Лидерът на ФАРК потвърждава за преговори с Богота

03 септември 2012, 16:57 часа • 4171 прочитания

Ръководителят на крайно лявата въоръжена групировка Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) Родриго Лондоньо потвърди, че се водят преговори за мир с правителството, предаде БГНЕС.

Той подчерта, че неговото движение не проявява нито злопаметност, нито арогантност.

"Ние сядаме на масата за преговори без злопаметност, нито арогантност", подчерта партизанският командир в послание, излъчено от колумбийското радио "Каракол".

Това е първата декларация на Лондоньо, след като миналата седмица президентът Хуан Мануел Сантос съобщи за "проучвателни разговори" с марксистките бунтовници, воюващи срещу централната власт от близо половин век. Лидерът на ФАРК, известен с псевдонима "Тимошенко", не прави никакъв коментар за съобщението на президента.

Контактите, установени между правителството и основната въстаническа групировка в Колумбия, която е и най-старата в Латинска Америка, целят да се започне исторически мирен диалог с надеждата да се сложи край на 48 години въоръжен конфликт.

Очаква се този цикъл от преговори да започне през октомври в Норвегия и да продължат в Куба, гласят непотвърдени официално информации, появили се в колумбийските медии миналата седмица.

Основаната през 1964 г. групировка ФАРК, която имаше първоначално характеристики на селски бунт, действа в отдалечените селски райони, но от десетина годни насам претърпя сериозни поражения и възможностите й намаляха на половина до 9200 бойци днес.

Редактор: Ая Косарова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес