Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Куцкова: Недопустимо е КС да решава въпроса за промените в Конституцията

26 юли 2015, 17:07 часа • 5235 прочитания

Като недопустимо определи съдия Нели Куцкова искането - Конституционният съд (КС) да реши окончателно въпроса за промените в Конституцията, свързани със съдебната система. Съдията коментира решението на парламентарните лидери от преди дни, между първото и второто четене на законопроекта, съдът да бъде питан по основните точки в него.

"Тези, които са против промяна в Конституцията, се позовават на едно старо решение, с което се казва, че всяка промяна в начина на работа, структурата на органите в държавата, които са установени от Конституцията, представлява промяна на формата на държавно управление и трябва да се извършва от Велико народно събрание", обясни Куцкова пред БНР.

"Много хора, които разбират от конституционно право казват, че това е остаряло становище, но аз ще си позволя да цитирам само едно от особените мнения към това решение на съдията Румен Янков, които, обсъждайки как от Конституционния съд се иска да прецени предварително дали нещо ще бъде противоконституционно, казва, че това е изместване на волята на хората, които са избрали народни представители със задачата те да приемат законите и евентуално те да променят Конституцията", заяви съдията.

Дне псредседателят на БСП Михаил Миков също коментира идеята Конституционният съд да се произнесе между първото и второто четене на закона. По този въпрос той отбеляза, че КС не се произнася по законопроекти. "Той се произнася по приети закони", каза Миков.

 

 

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес