Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КС ще разгледа жалбата на "Възраждане" за референдума за българския лев

24 юли 2023, 17:09 часа • 2004 прочитания

Конституционният съд (КС) допусна разглеждане делото за отхвърленото от Народното събрание предложение от "Възраждане" за свикване на референдум за отлагане на влизането в еврозоната.

Решението е взето единодушно от присъствалите 10 конституционни съдии, се разбира от публикацията в сайта на съда. За докладчик по делото е определена Соня Янкулова.

В началото на месеца парламентът отхвърли предложения референдум, който би блокирал членството на България в еврозоната още дълги години. "За" провеждане на такова обществено допитване гласуваха 68 депутати, включително двама от ПП-ДБ и независимият Радостин Василев, "против" бяха 98, а 46 се въздържаха. По време на вота обаче стана объркване, тъй като самото гласуване не беше по решението на правната комисия в Народното събрание, която по-рано беше отхвърлила провеждането на референдум, а по самия въпрос на "Възраждане": "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?".

Според юристи най-логичната стъпка ще бъде Конституционният съд да отправи преюдициално запитване до Съда на Европейския съюз (СЕС) в Люксембург, тъй като само той може да тълкува договорите за съюза, където е уреден и въпросът за еврото. Това обаче вероятно допълнително ще удължи процедурата.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес