Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кръстовден 2020 - обичаи и традиции

18 март 2020, 11:52 часа • 28441 прочитания

Кръстовден или Въздвижение Светия Кръст Господен се чества тази неделя, 22 март 2020.

Кръстовден е един от великите дванадесет християнски празника. На този ден българската православна църква прави поклонение чрез специална литургия, с която отбелязва кръста Господен. Този празник е четири пъти в годината. Отбелязва се в третата неделя на Великия пост и се нарича Кръстопоклонна. Другите дати на Велики петък са на 1 август и на 14 септември.

Именици на Кръстовден

Този ден е и професионален празник на огнеборци и чакръкчии. Именици са хора с имена: Кръстина, Кръстьо, Кръстил, Кана, Кръстилена, Кръстена, Кръстана, Кръстила, Кръстан, Криста, Кънчо, Кристиян, Кристияна, Ставри, Ставро.

Предания за Кръстовден

Според преданието, Света Елена, майката на Константин Велики императора, била ревностна християнка. Тя тръгнала на път към Палестина, където се намирали светите места. Там трябвало да търси божия гроб. Усилията ѝ пожънали успех. В пещерата били открити 3 кръста. Кой от тях бил на Исус Христос се разбрало, когато с него докоснали починал наскоро човек.

Част от кръста Елена пратила в Константинопол на сина си. Осветен е на 14 септември 335 г. в тържествено събитие и оттогава този ден се тачи от всички християни.

Обичаи на Кръстовден

По стар обичай в деня има водосвет. На този ден свещениците пръскат светена вода с кръст в домовете н хората за благословение.

На Кръстовден най-старата жена в дома опича пита Кръстова (наричана още кръсташка). Тя представлява обреден хляб с кръст от питата върху него. Когато всички са около масата, се разчупва тази пита над трапезата и се изричат думите "Кръстец, кръст да боли, мене да не боли". Така повтаря цялото домочадие.

На Кръстова се събират хиляди хора, за да видят Светия кръст. Тогава епископът повдига кръста над главите на всички присъстващи. На този ден е дадено и името "въздвижение", което е името на празника.

Празничната трапеза на Кръстовден

По традиция Кръстовден е ден за строг пост в почит паметта на Кръста Господен. Масата затова е отрупана с постни храни, главно печена тиква и зелник с праз лук. Стопаните даряват отец със зеленчуци и варива, жито от нова реколта, а той поставя на трапезата им с тъкана нова покривка, църковен кръст!

Пожелания за Кръстовден

Честит да е денят Кръстовден!

Да имаш здраве и пари.

Много дръзновение за сбъдване на всички мечти!

Да имаш обич искрена и любяща.

Да има топлина в дома ти!

***

Честит имен ден!

Нека името да ти носи късмет и да вървиш с гордост напред!

Нека името, да ти е във всички твои успехи

Да покоряваш с него върхове.

Нека здраве и просперитет, да те следват навред!

***

Честит празник!

Нека зло да те забрави, у дома всички да сте живи и здрави!

Да имаш много щастливи дни и като името си вечен да си ти!

Ева Петрова
Ева Петрова Отговорен редактор
Новините днес