Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крум Зарков: Търсим още 7 български прокурори за офиса на Кьовеши

06 април 2023, 13:57 часа • 1077 прочитания

България продължава да търси седем делегирани прокурори, които трябва да се присъединят към Европейската прокуратура, чийто ръководител е Лаура Кьовеши.

Това съобщи служебният министър на правосъдието Крум Зарков в интервю за БТА. "Търсим още седем, затова аз веднага информирах Висшия съдебен съвет (ВСС), които имат компетенция по този въпрос, да задействат отново процедурата за избор. Тук също става дума за нещо изключително сложно и ново. Съвсем нормално е при изграждането на една институция да има съмнения и неясноти", заяви той.

По думите му - единственият начин да се справим с този проблем е "като не го замитаме под килима". Не е ясно обаче кога ще завърши процедурата по избор на делегираните европейски прокурори от България.

Зарков допълни, че се търсят трима кандидати за съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Когато Европрокуратурата започна дейност, страната ни трябваше да има 10 представители в институцията. От централата на Кьовеши отхвърлиха част от кандидатите при първоначалната процедура. После главният европейски обвинител поиска броят на прокурорите от България да се увеличи до 15. В момента в институцията работят 8.

Преди дни Европрокуратурата прие двама нови кандидати и отхвърли един от България, тъй като той не отговаряше на изискванията. Двама от предишните прокурори обаче напуснаха. Един от тях - Бойко Калфин, се завърна на работа при обвинител номер едно у нас Иван Гешев.

ОЩЕ: Европрокуратурата води разследвания у нас, довели до близо 1 млрд. лв. щети

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес