Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Крум Зарков направи първа копка на нов затвор: Повече от 60 години не е строен такъв (ВИДЕО)

19 декември 2022, 14:28 часа • 1115 прочитания

"Повече от 60 години в България не е строен нов затвор, въпреки острата нужда от такъв. Всъщност това, което започнахме днес е повече от затвор - тук ще се появят и учебен център с конферентна част, и производствени цехове, и “преходно” отделение, и параклис, и училище", това написа в социалната мрежа "Фейсбук" правосъдният министър Крум Зарков след като направи първа копка на нов затвор в село Самораново, община Дупница. 

ОЩЕ: Започва строежът на нов затвор в България

По думите му там ще се създадат повече от 90 нови работни места, ще се повиши икономическата активност в региона. Според него най-важното е, че цялостно ще се подобри системата за работа с лишените от свобода, така че да се намали броят на рецидивистите.

"Случващото се в затворите не засяга само затворници и надзиратели, то има пряко отношение към сигурността на всички отвън, защото именно те са потенциалните жертви на рецидива", коментира още министърът. 

Финансирането на затворническия комплекс е по Програма „Правосъдие“ на Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 г., проект „Повишаване на капацитета на персонала, изграждане на пилотен затвор, свързан с учебен център и подобряване на рехабилитацията на лишените от свобода“. Новият затвор ще отговаря на всички европейски стандарти. Неговият капацитет е за 400 лишени от свобода.

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес