Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ковачев: Има опити за противопоставяне на клубовете в Охрид и Битоля с този в Благоевград

01 ноември 2022, 09:30 часа • 2108 прочитания

В Благоевград беше открит частен македонски клуб "Никола Вапцаров". За откриването му пристигна и лидерът на опозицията в Северна Македония Християн Мицкоски, който заговори за "македонците от другата страна на границата". Цели ли тази инициатива да ни скара със Северна Македония и как да тълкуваме думите на лидера на ВМРО-ДПМНЕ? Actualno.com разговаря с евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Андрей Ковачев. 

Според евродепутата много важно е да се разбере кой е инициаторът. Той отбеляза, че според обществеността става въпрос за емигранти от Северна Америка, които са антиевропейски настроени и с прокремълска ориентация, като по думите му те явно целят провокация.

Той обърна внимание, че тази инициатива за македонски клуб в Благоевград няма връзка с откритите български клубове в Битоля и Охрид, които съответно носят името на легендарния лидер на ВМРО Ванчо Михайлов и на негово величество Цар Борис III.

„Те като че ли се опитват да противопоставят двете неща, които нямат връзка, защото този клуб в Благоевград е свързан с емигранти от Северна Америка, а инициативите за клубовете в Битоля и Охрид са си на местните българи, които са решили те да носят тези имена“, каза още Ковачев.

Евродепутатът е обезпокоен, че македонските българи са подложени на изключително големи гонения и са тероризирани от институциите в Република Северна Македония.

„Заради тях промениха Закона за регистрация на неправителствени организации в Македония, за да не могат да съществуват с тези имена. Не може да си представите за какъв терор става въпрос. Знам от тях самите, че в началото даже ги е било страх да излязат от вкъщи. Толкова е негативна създадената обстановка“, каза Ковачев. Според него именно дискриминацията на македонските българи, които открито заявяват своята идентичност, е основният проблем, за който трябва да се пише и да се говори.

„Това се случва в 21 век все още“, добави евродепутатът.

ОЩЕ: Семейството на Вапцаров не е разрешило името му да е емблема на македонски културен клуб

„Конкретно за името, което са избрали на един български поет, комунист, който е от българско семейство - то никога не е имало някаква друга идея, освен че са част от българския народ. Бащата на Вапцаров е бил част от ВМРО. Не знам защо смятат, че трябва да злоупотребяват с името на Вапцаров“, коментира Ковачев.

Ковачев обясни, че за съжаление тази инициатива с македонския клуб в Благоевград е подета от опозицията в Скопие в лицето на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски и Димитър Апасиев, които се опитват с антибългарската риторика да спечелят гласове в Македония и да утежнят още повече отношенията между София и Скопие. Той отбеляза, че Мицкоски цели да повиши популярността си в Република Северна Македония за сметка на добрите отношения с България и да спечели изборите срещу СДСМ.

Евродепутатът обърна внимание, че управляващите също се чувстват притиснати, да подемат тази тема. „Става едно съревнование между опозиция и управляващи кой да каже по-силни думи срещу „българските фашисти и окупатори“. Това не е в интерес на България, нито на ЕС, най-малко на македонските граждани, на които България винаги трябва да помага по пътя на европейската интеграция“, коментира още Ковачев.

„Разумната политика, която трябва да се води в интерес и на самата Република Северна Македония и с цел по-бързо започване на истинската част от преговорния процес, е преодоляване на наследството от югокомунизма“, смята Ковачев.

Той отбеляза, че българската държава трябва да отстоява демокрацията, справедливостта и зачитането на правата на всички граждани и да подкрепя както всички държави от Западните Балкани, така и Македония към европейската интеграция.

„Този път е свързан с преодоляването на омразата към българите, на дискриминацията на открито заявяващите своята българска идентичност и произход граждани на Република Северна Македония и прекратяване на провокативни изказвания като това на Мицкоски,

Той коментира и изказването на лидера на опозицията в Северна Македония Християн Мицкоски, който заговори за „македонци от другата страна на границата“, т.е. в България:

„Той неведнъж е правил изказвания, които са провокативни спрямо България и абсолютно не отговарят нито исторически, нито на политическата ситуация в момента. Първо, трябва да се направи ясното уточнение, че в България никой не е дискриминиран за своето етническо самоопределяне. В исторически план не е имало етнически македонци. Те са новосформирала се нация след Втората световна война и то с много терор. Комунистите в България с предателската роля на Георги Димитров са се опитали да македонизират българите от Пиринския край, но това е било за съвсем за кратко време“, обясни евродепутатът. 

По думите му със Северна Македония имаме общо наследство, а нашите предци никога не са се делили и винаги са се смятали за част от българския народ като македонски българи. „Така разбираме в България нашето задължение да им помагаме във всичко, но да няма провокации и инерция от времето на Титовия комунизъм“, коментира още Ковачев.

ОЩЕ: Проф. Павлов: Македонският клуб е стандартна провокация с ниско качество

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес