Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Конско месо у нас има, но пък било малко

05 април 2013, 11:55 часа • 12216 прочитания

"Резултатите, които излязоха наяве, са доста добри в сравнение с останалите страни-членки на ЕС. Само 8 от нашите проби са реагирали положително, че има конско месо (и те са до 10-20%). Докато пробите в Европа стигаха до 80-100% конско месо". Това заяви пред Нова телевизия директорът на Изпълнителната агенция по безопасност на храните Йордан Войнов.

Въпреки това фирмите, които са си позволили това нещо, ще бъдат наказани, категоричен бе шефът на ИАБХ.

“Ще подчертая – конското месо не е вредно, но има подвеждане на потребителите”, каза Йордан Войнов.

Вчера стана ясно, че 5 от 25 проби са се оказали с конско вместо с телешко месо. Това установи проверката на четвъртата партида, изпратена до Българската агенция по безопасност на храните, за да установи дали в хранителни продукти се предлага нерегламентирано наличие на конско месо.

Така при изпратените за месец март общо 100 проби е констатирано наличие на конско месо, необявено на етикета, при общо 8 продукта - саздърма, колбаси и кайма.

Последно конско месо бе открито в саздърма - на 21 март стана ясно, че в продукти от този тип има 5% съдържание на нерегламентираното месо и цялата саздърма от партидите бе изтеглена от пазара.

В края на февруари пък се потвърди, че сме яли и лазаня болонезе с конско.

Тогава от френската верига Карфур бяха изтеглени 86 кг от продукта, за които впоследствие немска лаборатория установи между 50 и 80% съдържание на конско вместо телешко месо.

За всяка от констатираните партиди с отклонения е уведомен Европейският компетентен орган, чрез Системата за бързо предупреждаване за опасни храни и фуражи – RASFF.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес