Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Коментар №3 на седмицата: Дзен или изкуството да изслушваш главни прокурори

06 април 2024, 11:00 часа • 1375 прочитания

Публикуваме най-четените и харесвани коментари тази седмица. Този коментар бе един от тях.


Ако и прокурорите игнорират парламента, какво остава за другите? Да са поканени трима главни прокурори в парламентарна комисия и да не отидат и тримата. Какъв пример дават и за кого е полезно това? За демокрацията? За стабилността? Или за доверието на народа в съдебната власт?

Цацаров, Гешев и Сарафов не дойдоха на последното заседание на комисията "Нотариуса" и го провалиха, защото в дневния ред бяха само техните изслушвания. Вероятно имат своите основания - законови, процедурни и всякакви други, но пред обществото си спечелиха негативи. Най-малкото - в морален план.

Комисията се създаде именно за да изясни има ли връзка между престъпност и прокуратура, ако има - кои точно са замесени, как са създавани и развивани схемите за търговия с влияние и така нататък.

Още: Да отговори МВР за Нотариуса, за жена му: Адвокат Андрей Янкулов, АКФ

Не може да се отрече, че темата с Нотариуса и "Осемте джуджета" е една от най-горещите в новата ни политическа история. Може би за пръв път имаме възможност да бъде разплетен поне донякъде този вмирисан мафиотски чорап, но за целта е нужно единодействие. То не е налице, когато властите се игнорират помежду си.

Прокурорите не приемат да се отправят към тях обвинения без доказателства и са прави да възразяват срещу това. Но именно комисията беше мястото, в което да го заявят открито, и да съдействат за изясняване на нещата. Дори прокурорите да се бяха изпокарали с депутатите, за обществото щеше да е полезно - събрали са се, спорили са, изложили са факти, тълкували са ги, търсили са взаимовръзки и прочие.

Нищо подобно не се случи. С писма, звучащи като извинителни бележки, но написани с леко пренебрежителен тон, главни прокурори показаха как можеш да се измъкнеш от едно толкова досадно нещо като среща с парламентарна комисия.

Честно казано, един откровен среден пръст би бил по-уместен от увъртанията: Сарафов и Цацаров се скриха от комисията "Нотариуса"

Ситуацията си е направо дзен. Магистратско-мафиотски дзен, до който сме стигнали, защото сме се примирявали с онова, което евфемистично беше обявено като "Банкята".

Депутатите, естествено, се ядосаха от проваленото за трети път заседание. В следващата серия какво ли ще видим? Вече стана ясно, че насила хубост не става, тогава какво? Покойният от отвъдното ли ще каже кое как е било? Само той ли може да дръпне онази нишка, която да разплете споменатия чорап?

Депутатите и помежду си се скараха - опозицията в лицето на Атанас Зафиров заяви, че ръководството на комисията трябвало да се даде именно на опозицията. Защото сегашното ръководство, забележете, саботирало работата на същата тази комисия.

Именно! Тук е ключът към мазето! Ръководенето - на каквото и да било - е основната движеща сила на българския депутат!

Още: Никола Минчев каза ще кани ли "Банкята" пред комисията "Нотариуса" (ВИДЕО)

Каквото повикало - такова се обадило. Някакви празноглави дърдорковци са се озовали в комисия, която може да осветли или да дозабатачи един огромен корупционен скандал. Надеждата е само в онези от комисията, които са напълно наясно колко тежка задача имат и колко много очакваме от тяхната работа.

Медии, граждани, неправителствени организации - темата ври и кипи в публичното пространство, но заседанията на комисията три пъти се провалят. Защото никой не смята законодателната власт за най-значима. Защо обаче - това е въпросът.

Отговорът може да бъде всякакъв. Например "Дзен". С други думи - нищо не ме интересува, всичко си е окей.

Или просто "42", какъвто според "Пътеводител на галактическия стопаджия" е отговорът на "Въпросът за живота, Вселената и всичко останало".

Още: Таен свидетел от "Осемте джуджета": Над 10 пъти съм виждал Борислав Сарафов в ресторанта

Дръжте се сериозно, господа политици, прокурори и заинтересовани лица. Рано или късно всеки си получава заслуженото. И много рядко то прилича на Дзен.

Автор: Стефан Стефанов

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес