Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

28 април 2024, 08:09 часа • 1602 прочитания

Габриела Наплатанова встъпва в длъжност от днес като временно изпълняващ длъжността председател на Съвета за електронни медии (СЕМ), предава БГНЕС. Мандатът й ще е за срок от шест месеца - до 27 октомври. След това, отново за шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева.

След 4 гласувания

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора.

Още: Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Предложението за ротационно председателство на Съвета бе на Пролет Велкова от регулатора.

С обикновено мнозинство

Според процедурата за избор на председател на СЕМ решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство. При липса на решение и на четвъртото гласуване се избира изпълняващ длъжността председател на регулатора.

Още: Край на мандата на Соня Момчилова: СЕМ избира нов председател

В рамките на обсъжданията номинирани за председател на СЕМ бяха членовете Габриела Наплатанова и Симона Велева. Нито една от двете кандидатури не събра необходимия брой гласове на проведените четири заседания.

Още: Соня Момчилова: СЕМ е най-прозрачно работещият регулатор в цяла Европа

Мандатът на досегашния председател на СЕМ Соня Момчилова, която бе начело на регулатора в два последователни мандата, изтича на 28 април.

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес