Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кой произвежда и кой продава фалшиво сирене?: БАБХ не казва

26 септември 2024, 07:28 часа • 692 прочитания

Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която трябва да  е мощен инструмент на държавата в защита на потребителите, се оказва безпомощна пред "епидемията" от некачествени продукти, пише в. "Сега".

През лятото неправителствената организация "Активни потребители" излезе с анализ на 36 различни марки сирене, продавани в търговската мрежа. Оказа се, че процентът на водата в някои проби надхвърля 70 и дори 80% - при допустими 60%. ОЩЕ: Биволско сирене без грам биволско мляко: Повторни тестове на сирена и кашкавали рисуват тъжна картина

Защо БАБХ мълчи?

На фона на растяща активност на неправителствения сектор БАБХ е учудващо пасивна. Нещо повече - изглежда се опитва да прикрива нередностите и нарушителите.

Потресаващото е, че дори когато открият големи безобразия, от БАБХ пазят в тайна извършителите. Оправданието е едно и също, откакто агенцията съществува - нормативната база не позволявала имената на нарушителите да се огласяват. Остава загадка защо този абсурд продължава - потребителите имат право да знаят кои са стоките фалшификати и кой ги мами.

ОЩЕ: Над 90% от фирмите работят по правилата: От бранша защитиха родните млечни продукти

В бранша знаят къде се произвеждат псевдосирена. Знае и БАБХ. Има предприятие, което вече е било затваряно заради сериозни нарушения, но продължава да бълва ментета.

От БАБХ са безпомощни. "Ние сме го затворили, то работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", обясни д-р Камен Николов от агенцията.

Докато БАБХ се оправава, че е с вързани ръце заради нормативната база, неправителствени организации от години помагат на хората да се ориентират на кои етикети да вярват, като публикува подробни данни за резултатите от лабораторните тестове на различни групи храни - млечни продукти, колбаси, мед и т.н. Посочват се и конкретните марки на изследваните стоки, цените и от къде са закупени.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес