Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кметът на Тетевен взе участие във възпоменателен митинг в памет на Нейо Крачунов

21 май 2022, 15:51 часа • 5129 прочитания

На 21 май жители и гости на с. Черни Вит сведоха глави пред героичния подвиг на чернивитчанина Нейо Крачунов, който през 1876 година помага на Бенковски и неговата чета след погрома на Априлското въстание.

Сред присъстващите на събитието бяха кметът на Община Тетевен – д-р Мадлена Бояджиева, председателят на ОбС-Тетевен – Мария Стойчева и кметът на с. Черни Вит – Цветослава Христова. Те се обърнаха към присъстващите с емоционални слова по случай честването.

Пред паметника на дядо Нейо бяха поднесени цветя от името на Община Тетевен, Общински съвет – Тетевен, Кметство Черни Вит, Кметство Дивчовото, НЧ „Христо Смирненски 1925“ – с. Черни Вит, Съюз на ветераните от войните – Тетевен, пенсионерски клуб „Три поколения“, граждани.

Родолюбци и самодейци към местното читалище „Христо Смирненски 1925“ и членове на Национално дружество „Традиция“ пресъздадоха бурните исторически събития от май 1876. Те припомниха на събралите се за саможертвата на дядо Нейо, за зверските мъчения, на които е бил подложен и за смелото му хвърляне в буйните води на река Вит, за да остане верен докрай на Войводата, на неговата чета и на България.

Снимки: Община Тетевен

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес