Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Клинтън: Промяна на границите в Европа няма да има

31 октомври 2012, 07:04 часа • 7500 прочитания

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви ясно на сръбските лидери, че промяна на границите в Европа няма да има, предаде БГНЕС.

Косово е независима държава и границите в Европа няма да се променят, подчерта тя и уточни: "Това, което може да се променя, е стандартът на живот на гражданите".

Клинтън приветства срещата между Ивица Дачич и Хашим Тачи, която се състоя миналата седмица в Брюксел, както и тенденцията да се вдига нивото на преговорите между двете страни.

Държавният секретар заяви, че Сърбия може да поднови диалога с бившата си провинция Косово, "без да признава независимостта й".

"По въпроса за прекия диалог между Сърбия и Косово САЩ призовават всички страни да изпълнят сключените досега споразумения и да предприемат конкретни мерки за нормализиране на отношенията. Този диалог не задължава Сърбия да признае Косово", подчерта Клинтън на съвместната пресконференция в Белград, на която присъстваха още върховният представите на Евросъюза по външните отношения Катрин Аштън и сръбския премиер Ивица Дачич.

Клинтън изрази подкрепа и за европейския път на своите домакини. Много е важно хората в Сърбия да разберат, че ние в САЩ подкрепяме европейския път на Сърбия и преговорите между властите Белград и Прищина, каза тя.

От своя страна Катрин Аштън каза, че бъдещето на Сърбия е в ЕС. Според нея има съществен напредък в процеса на евроинтеграция и резултатът от това е, че Сърбия е получила статут на страна-кандидат. Тя подчерта, че е окуражила президента и премиера на Сърбия да продължат преговорите. "Това е добре и за Сърбия, и за Косово", подчерта баронеса Аштън. Продължаването на преговорите е в интерес на двете страни, защото ще повиши стандарта им на живот, добави тя.

Сърбия отхвърля обявената едностранно през 2008 г. независимост на Косово, която обаче е призната от 90 държави, включително 22 от 27-те страни членки на Евросъюза. През март 2011 г. Белград и Прищина започнаха диалог.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес