Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

КЕВР проверява сметките за парно в София

17 декември 2020, 21:45 часа • 1901 прочитания

Комисията за енергийно и водно регулиране започва извънредна проверка на високите сметки за парно през ноември в София, съобщиха от енергийния регулатор. По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева призова комисията да провери сметките.

Председателят на комисията Иван Иванов е издал заповед работна група да провери ценообразуването на столичната топлофикация за този период. Ако бъдат констатирани нарушения от страна на топлофикационното дружество, комисията ще предприеме предвидените в закона мерки. След приключване на проверката резултатите ще бъдат обявени публично, съобщи КЕВР.

По-рано комисията обяви, че е наложително всички топлофикации да информират клиентите си за размера на произведената и подадена към клиентите топлинна енергия. Регулаторът иска дружествата да предоставят кратък и ясен анализ за повишено или намалено потребление в сравнение със същия месец на предходния отчетен период. Такъв подход ще даде възможност на голямата част от потребителите, които са избрали месечните им начисления за топлинна енергия да се изготвят на база прогнозни данни, да контролират потреблението си и да планират разходите си.

Председателят на КЕВР Иванов настоява още клиентите на парното да бъдат информирани и за съществуващите възможности за облекчаване заплащането на ползваната от тях топлинна енергия. Комисията счита за наложително дружествата да вземат мерки, с които да избегнат създаване на обществено напрежение.

“Топлофикация София” обясни в сряда, че през този ноември е ползвана с 29% повече топлинна енергия от същия месец на 2019 г. и е било с 4,4 градуса по-студено, припомня 24 часа. Освен това парното било пуснато 5 дни по-рано. Сметките се вдигали и заради онлайн обучението.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес