Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Каролев се съгласи със "Зелените", че няма нужда от нови ски писти на Банско

27 февруари 2015, 08:01 часа • 41003 прочитания

Фондът за развитие, направен от швейцарското правителство, действително има проект „Прозрачни планини”. Дотам стига истината в думите на Филип Цанов, заяви Андрей Ковачев от „Зелените”.

По тази инициатива се занимаваме с опазване на горите, с националните паркове, с управлението на пашата. Да, във всички инициативи е  Всеки гражданин може да се включи в инициативата, в интернет има платформа и всеки може да коментира и отговори тема. А колкото до твърдението на г-н Цанов от „Природа за хората и регионите”, че ще крадем бизнеса със ски на Швейцария – оставям на всеки зрител да си го коментира сам, каза Ковачев в сутрешния блок на Нова телевизия.

В района на ски зоната в Банско има най-малко сеч, защото там има охрана, категоричен е Владимир Каролев, съветник на икономическия министър Божидар Лукарски. Според него точно ски зоната пречи на незаконната сеч. Той е твърдо на мнението, че сегашният лифт на Банско не може да поеме туристическия поток. Би могло да се направи разширение на съществуващия лифт, но по всички показатели ски зоната не е презастроена, за разлика от града Банско, който не ми харесва, подчерта Каролев.

Тук се намеси Ковачев, който разказа как при разширяването на ски пистата „Томба” концесионерът е направил пистата 100 метра широка, вместо 30 метра. Тогава щяха да ни бият „тези мутри”, но ни спасиха едни германски туристи, каза природозащитникът.

По отношение на втория лифт Ковачев попита – каква е целта? Ако искаме да няма опашки, да, трябва втори лифт. Но при втори лифт ще се насити околността с повече туристи и тогава ще има нужда от нови ски писти. Искаме ли нови ски писти – Община Банско ги иска и предлага 330 километра нови писти, твърди природозащитникът.

Рових се и открих над 50 водени дела в Банско и се водят нарушения за заустване на протоколи, за неправилно съхранение на отпадъци. Не видях нарушение на концесията, контрира Каролев. Вие сте зелени, не червени и е редно инвеститорът да реши как да си рискува парите. Аз съм против 350 км. нови писти, но има и компенсиращо залесяване, посочи Каролев. Не са го направили, контрира Ковачев. Община Банско каза, че го е направила – защо всички лъжат, освен вас, попита финансистът. Сигурен ли сте, че винаги попадате на съдия Андрей Панов, добави Каролев след твърдение на Ковачев, че все попадат на един и същ съдия. В повечето случаи, каза природозащитникът. И добави, че е съгласен с думите на туристическия министър Николина Ангелкова, която каза, че трябва да се развиват по-малките курорти – например Ком.

В крайна сметка и Ковачев, и Каролев се обявиха против нови ски писти, но Каролев не е съгласен, че втори лифт няма да доведе до нови писти, както твърди Ковачев. А природозащитникът поиска нова кабинка, но без старата.

За финал Нова телевизия посочи, че според проучване на ЕК Банско е посочен като един от най-евтините ски курорти в Европа. А днес трябва да има редовно заседание на Министерския съвет, на което може би ще има развитие по въпроса с концесията на Банско от "Юлен".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес