Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Караджова в битка за Стояновото лютиче

04 февруари 2012, 14:10 часа • 14421 прочитания

Министър Нона Караджова ще сложи край на една красива, но опасна за природата чисто пазарджишка традиция за Св.Валентин - да се подаряват уникални цветя. Със заповед на министъра на околната среда и водите две местности в землищата на пазарджишките села Равногор и Исперихово са обявени за защитени. В тях растат уникални видове цветя, запазени тука единствено в България, предаде АСН.

Предложението за защитен статут е на Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания към БАН. Целта е да се опазят уникалните видове Стояново лютиче и Атинска мерендера.

Заповедта включва близо 118 декара край Равногор и 375 декара до Исперихово. Там се забранява промяната на начина за ползване на земята, строителството и още дузина дейности, които могат да унищожат видовете. Глобите за нарушителите са солени и за физическите лица ще стигат до 5 хиляди лева, а за юридическите до десет бона.

Заповедта притесни мераклиите да подарят рядко цвете за Св. Валентин. Откакто празникът стана актуален и у нас, ритуалът включва подарък от лютиче или мерендера атика, които са рядко красиви.

Последното цвете е в международния Червен списък на застрашените растения, цъфти и в момента в красиво бяло и пикът му е точно в най-студените месеци - между декември и февруари. Стояновото лютиче е запазено край Равногор и наброява около 300 цъфтящи и над 500 не цъфтящи индивида. То също е в Червения списък, както и в Червената книга на Република България, том І, в категорията "критично застрашен".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес