Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Камерън прекъсна европейската си обиколка

08 април 2013, 16:12 часа • 3814 прочитания

Британският премиер Дейвид Камерън прекъсна европейската си обиколка след новината за смъртта на бившият британски премиер Маргарет Тачър. Тази седмица той тръгна на обиколка, включваща Мадрид, Париж и Берлин, в опит да окаже натиск за реформи в Европейския съюз, съобщи неговият говорител на Даунинг Стрийт, предаде БГНЕС.

"Той прекъсва посещението си в Мадрид. Очаква се да се завърне от Испания до края на деня", заявиха от Даунинг Стрийт.

Камерън е в испанската столица за преговори с испанския премиер Мариано Рахой. По-късно вечерта той трябваше да отпътува за Париж, където да разговаря с френския президент Франсоа Оланд. Официални лица потвърдиха, че срещите ми с европейските лидери са отложени.

Минути, след като разбра за кончината на Маргарет Тачър Камерън заяви, че страната у е загубила един велик лидер. "С голяма мъка научих за смъртта на лейди Тачър. Ние загубихме един велик ръководител, един велик премиер и една велика британка" се казва в комюникето на Дейвид Камерън.

Кралицата на Великобритания Елизабет II също изрази мъката за смъртта на бившия премиер.

По-рано днес децата на баронеса Тачър информираха за смъртта на майка си. "С голяма тъга Марк и Керъл Тачър обявяват, че тяхната майка – баронеса Тачър, тази сутрин почина спокойно след инфаркт", съобщи нейният говорител Лорд Бел. "Желязната лейди" бе министър-председател на страната от Консервативната партия в периода от 1979 до 1990. Тя бе първата жена премиер в историята на "Острова". Очаква се семейството й да направи изявление по-късно днес.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес