Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Жертвите на Захариев изнемогват, металурзите идват в София

10 април 2012, 15:30 часа • 3510 прочитания

Около 100 души от ОЦК – Кърджали ще излязат на протест утре в София,.

Работниците и служителите от ОЦК ще протестират от 10:00 до 11:00 пред сградата на "Интертръст холдинг" АД, а след това протестът ще продължи пред Народното събрание. Вече 41 дни хората нямат нито едно плащане, с изключение на средствата от социалното подпомагане. Поради забавените с месеци заплати голяма част от семействата на работещите в оловно-цинковия комплекс ще посрещнат Великден без средства, а някои от тях и без електричество в домовете си.

От септември досега работодателят дължи за заплати общо 1 260 000 лева. Към момента 68 души са напуснали ОЦК. Част от тези, които все още се водят на работа в предприятието също обмислят да напуснат и то колективно, ако до Великден не получат дължимото. Така поне ще могат да се регистрират в бюрото по труда и да получават обезщетение от там.

Преди да стигнат до там, обаче, металурзите са решени дори да направят палатков лагер пред областната управа в Кърджали

Доказателство за това, че работниците на Валентин Захариев бедстват дойде и от информацията, че новозагорска транспортна фирма, част от холдинга "Интертръст", не е плащала повече от година заплати на служителите си.

"Последната заплата, която имам да вземам е за декември месец 2010 г. – 17 заплати имам да вземам. Фирмата е SSF – София, тя е холдингова фирма на "Интертръст". По принцип зареждаме ОЦК в Кърджали с материали и консумативи", заяви Тихомир Симеонов, служител във фирмата SSF. "Всичко минава през нас, вход и изход като готова продукция, оттам нататък условията на труд мога да ви кажа, че нямат нищо общо със закона. Караме извънредно, за което не получаваме пари", добави Симеонов.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес