Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Желяз Андреев вече не се издирва от Интерпол

18 септември 2019, 11:20 часа • 2455 прочитания

Червеният бюлетин на Интерпол е свален за Желяз Андреев. Следователно българинът вече не е сред обявените за издирване. Това обяви самият той след среща с премиера в Министерският съвет. Младият мъж беше разследван от Съединените щати и закратко задържан.

Според американските служби като служител в американски кол център в България е нарушил ембаргото за търговия с оръжие със Сирия. През юни 2018 г. САЩ поискаха Андреев да бъде екстрадиран, но в края на октомври миналата година властите оттеглиха искането за екстрадиция на българина след намесата на българските власти. Съединените щати обвиниха Андреев и още четирима българи за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия.

Припомняме, че на 7 април 29-годишният Андреев беше задържан в родния му град Добрич по искане на прокуратурата в Маями във връзка с разследване за нарушаване на ембаргото за търговия със Сирия. Петима от 11-те обвиняеми по случая са българи. Те са работили в кол център на фирма, регистрирана в София и със седалище в Маями, през който са продавани части за самолети на сирийските авиолинии. Според САЩ те са свързани с терористична дейност. Впоследствие Андреев беше освободен от ареста с мярка "подписка". По думите му като служител в международна фирма не е можел да извърши каквото и да било действие без санкцията на началниците си и в този смисъл няма как да носи вина за направеното от фирмата.

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес