Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Янев: Първанов прехвърля вината върху юристите и Марин

06 февруари 2012, 10:31 часа • 3052 прочитания

Георги Първанов се опитва да ви заблуждава. Не е вярно това, което той твърди, заяви пред бТВ председателят на РЗС Яне Янев по повод твърденията на президента Георги Първанов (2002 г. - 2012 г), че указът от 2002 г., с който той е упълномощил вицепрезидента Ангел Марин, няма срок.

Този указ е могло да бъде издаден точно за една минута. Според Янев Георги Първанов се опитва да прехвърли вина върху юристите. Той се опитва да обвинява дори и премиера в определени неща, защото го е страх, че през тези 10 години, през които му беше осигурен тотален медиен комфорт, ще излязат наяве някои неща. Георги Първанов е направил това, според лидера на РЗС, за да може цялата вина да легне върху юристите и върху вицепрезидента Марин, ако всичките нарушения излязат на бял свят.

Повече от 10 години обществото чрез български независими медии искат достъп до информация и не я получава. Обществото не знае колко са помилваните, или знае само една цифра 533, но не знае нито един отделен случай, дори не знае нормативната база, по която се работи, заяви лидерът на РЗС.

Става много парадоксален фактът, че колкото повече се говори по тази тема, толкова повече хора се опитват да я затворят. Янев отхвърли твърденията на вицепрезидента Маргарита Попова, че нормативната база не позволява да бъдат съобщени имената на помилваните престъпници.

Трябва да има прозрачност и да се знае въз основа на какво е помилван даден човек. Това е висша милост, каза още Янев.

Анкетната комисия, която ще се създаде, трябва да се занимава с три неща – помилванията, опростените държавни взимания и гражданството, посочи Янев. Той поясни, че са опростени над половин милион държавни взимания, както и има много сигнали за граждани, които са били обект на изнудване.

Комисията, която ще се създаде, трябва да установи дали в тези институции на президентството е имало прокорупционни схеми. Например - определени служители на затворите установяват контакт с определен вид затворници и установяват дали тези престъпници са богати. Стига се до следния казус, каза Янев, за един и същи случай са осъдени две лица и е помилван богат ромски тартор - И.Х.Ч, а другият престъпник не е помилван.

Помилвани са хора от висшите етажи на властта по време на тройната коалиция - има няколко митничари, има помилвани, осъдени по сигнали на ОЛАФ, съобщи Яне Янев. Това е пълна лъжа, заяви той по повод твърденията, че е ходил да моли Ангел Марин да помилва определени лица.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес