Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изпращат загиналия пилот с пълен военен церемониал

11 юни 2017, 09:00 часа • 1963 прочитания

С пълен военен церемониал ще бъде изпратен днес в последния му път загиналият пилот на катастрофиралия по време на военно учение вертолет майор Георги Анастасов, съобщиха от Министерството на отбраната. Церемонията ще е в родния му град Ямбол.

На поклонението ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов, висши офицери и военнослужещи от трите вида Въоръжени сили. Поклонението пред тленните останки на пилота ще се състои от 11.00 часа в ритуалната зала на Централните гробища в града. Погребението ще бъде от 12.00 часа.

Георги Анастасов беше посмъртно повишен от капитан в майор, тъй като с решението си да насочи повреденият хеликоптер към корабите, участвали във военно учение в Черно море, е спасил живота на своите колеги на борда на машината. 

Официално заключение за причините за катастрофата ще даде специалната комисия по случая, която има месец да се произнесе. Вчера военният министър обяви, че най-вероятната причина за инцидента е силен порив на вятъра.

Той е тласнал хеликоптера към участващ във военното учение кораб и витлото е закачило предната мачта. Първоначално нямало признаци, че вертолета е повреден и капитан Анастасов насочил машината към сушата. Впоследствие се проявил дефект и командирът на хеликоптера го насочил към участващите в учението кораби, като опитал да приводни машината.

Най-вероятната причина за смъртта на пилота е удавяне, като той не е успял да се освободи от коланите и да изплува. Колегите му се справили и били спасени от изпратените на мястото спасителни лодки.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес