Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Изборен експерт: Партиите са колоси на глинени крака

11 септември 2024, 08:50 часа • 536 прочитания

Политическите партии, които до този момент изглеждаха стабилно, са колоси на глинени крака. Това не може да продължава. Надявам се това да е извод, който техните лидери си правят от тази ситуация. Това заяви изборният експерт и преподавател по политически науки Ваня Нушева в ефира на Нова телевизия.

ОЩЕ: ВАС отказа да гледа жалби на Пеевски срещу отказ на ЦИК да спре ДПС за частичния местен вот

Попитана как може да бъде решен казуса с двете ДПС-та тя отговори, че според нея е изключително важно как ще реагират избирателите. "Тези проблеми, на които сме свидетели, са вътрешно партийни проблеми, които няма как да се решат финално в най-ясния си вид, ако не видим на първо място каква е думата на избирателя и на второ място какви са решенията на ръководните органи на тези две партии", добави тя.

Според нея ситуацията няма да се реши в рамките само на днешните решения на институциите. "Очевидно финалното развитие на ситуацията ще се реши тогава, когато се свикат национална конференция и конгрес на тези партии, но дотогава предстои още много време", каза Нушева.

ОЩЕ: Пеевски опитва да спре ДПС да се яви на изборите

По думите й случващото в ДПС създава възможност за едно преосмисляне на начина, по който се прави политика в България, тъй като "виждаме в колко асбурдна ситуация са поставени институциите".

"Хипотетично е възможно да няма ДПС на изборите. Ако продължат да внасят и изнасят заявления за регистрация, може ЦИК да реши да не ги допусне, защото случаят може да се повтори и в различните РИК", коментира още тя.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес