Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искат 10% от тютюна да е без акциз

20 януари 2014, 19:45 часа • 16630 прочитания

Протести на тютюнджии разтърсиха Неврокопския край рано сутринта в понеделник. В над 30 населени места хората излязоха на бунт срещу забавената изкупна кампания и ниските цени на "зеленото злато". Те настояват за цена от поне 6,50 лв. за кг и уверяват, че няма да предадат продукцията за предлаганите 5,20-5,50 лв. за кг. Решението за масовите протести беше взето в неделя на среща в Гоце Делчев между кметове и земеделци, предаде Стандарт нюз.

"Те са в безизходица. Навсякъде протестите са различни - някои не пускат децата си на училище, други блокират движението по пътищата, трети палят бали с тютюн. Има и такива, които плашат да обявят гладна стачка", заяви кметът на община Сатовча и председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн Арбен Мименов.

Той предлага да се разреши на тютюнджиите да продават без акциз 10% от продукцията си като нарязан тютюн. В момента хиляди тютюнопроизводители са с вересии по магазините, нямат пари да си покрият сметките, не са плащали тока, водата и телефона. Имат и кредити към банките. В някои селища е спрян токът на десетки къщи. "Другото име на роба е тютюнопроизводител. Няма достойно заплащане на тежкия ни труд. Изнемогваме, но няма да си дадем тютюна на безценица", заявиха протестиращите.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес