Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Искаме еврофинансиране за проекти за 430 млн. евро, но без за жп линията Видин - Медковец

23 февруари 2016, 13:31 часа • 4254 прочитания

България е подала транспортни проекти за 430 млн. евро след втората покана на Европейската комисия на Механизма за Свързана Европа.

Седем от проектите са изпратени от държавните предприятия "Национална компания Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ), „Пристанищна инфраструктура“ и "Ръководство на въздушното движение“, информираха от транспортното министерство, като официално още веднъж потвърждават, че България няма кандидатства за безвъзмездно финансиране на проекта по Свързана Европа за модернизацията на жп линията Видин - София - Кулата с първия участък Видин - Медковец. Редица политици и организации протестираха срещу отказа на министерството да се кандидатства за модернизацията на тази отсечка.

НКЖИ кандидатства с проекти за модернизация на жп отсечките Волуяк – Драгоман и Костенец – Септември, както и за изграждане на European Rail Traffic Management System (ERTMS) по жп направлението София – Перник – Радомир – Кулата. Общата стойност на подадените три железопътни проекта е малко над 230 млн. евро.  ERTMS е инициатива на Европейския съюз за подобряване на сигурността и ефективността на железопътния транспорт в Европа. Двата основни компонента на ERTMS са Европейската система за влаков контрол (ETCS) и стандарт за мобилни комуникации за жп операциите (GSM-R).

Припомняме, че през декември миналата година Европейската комисия подписа споразуменията за безвъзмездно финансиране на проектите, одобрени при първата покана за набиране на предложения по Механизма за свързана Европа. Одобрените проекти бяха за модернизация на железопътни отсечки София - Волуяк и София - Елин Пелин. За жп участъка София – Волуяк страната ни получава почти 76,5 млн. евро, което е 73 % от общата стойност на проекта. Жп линията София – Елин Пелин получава 58 млн. евро, което е 85 % от общата стойност на планираните дейности.

Железопътната линия София - Драгоман е част от Трансевроепейската транспортна мрежа, Коридор Х-Клон С: Ниш–Драгоман–София (Димитровград–Истанбул по коридор IV), и е с общата дължина 43 км, като от София до Волуяк жп линията е двойна електрифицирана с дължина кръгло 8 км и от Волуяк до Драгоман е единична електрифицирана жп линия с дължина кръгло 35 км. Модернизирането на линията София - Драгоман е в изпълнение на ангажиментите на България да обнови железопътния си транспорт.

Според "Зелените", "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" и други политически фигури обаче транспортното министерство е пропуснало възможността да кандидатства за модернизация на линията Видин – София с първия участък Видин – Медковец и това ще доведе до пропуснати възможности и загуба на пари. "Отказът за рехабилитация на жп линията Видин – Медковец е не само саботаж на коридора „Orient/East Med“, но е и драстичен случай на икономическо късогледство. Една скоростна жп линия от Солун до Видин би дала тласък на контейнерния транспорт по това направление и би намалила драстично пътнотранспортните проблеми и катастрофи", смятат "Зелените".

Същевременно във водния сектор сега са подадени три проекта на обща стойност 10 млн. евро. Проект “Rix Comex” предвижда идентифициране и прилагане на речни информационни услуги на ниво коридор. Страни партньори в проекта са Унгария, Словакия, Хърватска и Чехия. Вторият проект, подаден от ДП „Пристанищна инфраструктура“ е “Bulris Evolution”, който цели да бъдат надградени дейностите по предишните проекти “IRIS Europe 3” и BULRIS, свързани с речните информационни системи за управление на корабоплаването по река Дунав. Третият проект “Vidin Connect” включва провеждане на предпроектно проучване за изграждане на интермодален терминал в град Видин.

От своя страна "Ръководство на въздушното движение“, в партньорство с още 13 европейски държави, кандидатства по съвместен проект за управление на въздушното движение. Дружеството участва в дейностите, свързани с изграждане на мрежа за сътрудничество при управление на въздушното движение и изграждане на система за широкообхватно управление на обмяната на въздушна информация. Стойността на българското участие в проекта е 3,6 млн. евро.

Очаква се резултатите от оценката на проектите да бъдат обявени в средата на годината.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес