Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Иран отказа преки преговори със САЩ

07 февруари 2013, 12:39 часа • 8714 прочитания

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е отхвърлил предложение на представители на ръководството на САЩ за провеждане на преки преговори относно ядрената програма на ислямската република, предаде АФП, като се позова на официалния сайт на Хаменей.

Миналата седмица в хода на конференцията по въпросите за сигурността в Мюнхен вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Вашингтон не се отказва от директни преговори с Иран по ядрената му програма, въпреки това настоява срещата да има конкретен дневен ред.

Вчера иранският президент Махмуд Ахмадинеджад заяви, че Иран ще разгледа предложението на САЩ за директни преговори в случай, че Вашингтон промени отношението си към Техеран.

„Изказванията на американските официални лица са нови и положителни, ние се надяваме положителните промени да засегнат и отношението им към Иран. Тогава ще разгледаме предложението в положителна посока”, каза иранският държавен глава.

САЩ, Израел и редица западни държави подозират Иран в разработването на ядрено оръжие под прикритието на програма за мирно използване на атомната енергия.

САЩ вчера потвърдиха, че са изготвили нови санкции срещу Иран, които имат за цел да ограничат доходите на страната от продажбата на петрол, като са включили в черния си списък органи, които са заподозрени за налагане на цензура в близкоизточната страна.

Новите санкции трябва да попречат на иранските власти да използват приходите си от петрол, вложени във финансови институции в чужбина, или да ги върнат в Иран, където може да бъдат използвани за иранската ядрена програма.

Засилването на санкциите бе аргументирано с факта, че Иран не реагира на притесненията на международната общност относно целите на ядрената му програма.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес