Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има риск от изтичане на лични данни след кибератаката по пощите

03 май 2022, 14:35 часа • 2183 прочитания

Има риск от изтичане на лични данни след кибератаката по "Български пощи". Комисията за защита на личните данни е уведомена незабавно. Това стана ясно от брифинг в Министерски съвет по повод хакерската атака срещу „Български пощи“, на който вицепремиерът Калина Константинова поиска оставките на ръководството на дружеството.

Васил Величков, който е експерт към кабинета на вицепремиера,  коментира, че съществува риск да има изтичане на лични данни. Той уточни обаче, че няма следи за това.

По думите му атаката, за която обществото научи на 16 април, е започнала с проникване в мрежата на „Български пощи“ още на 4 април. На 5 април извършителите са направили тест дали механизмите им сработват. Експертът уточни, че много внимателно са сканирани отвътре цялата мрежа и сървърите и са инсталирани допълнителни инструменти, с които да се улесни разпространението на зловреден код.  

ДАНС са анализирали и част от причините за атаката. Несигурната международна среда е сред външните причини, а сред вътрешните са забавяния във въвеждане на съвременни механизми за киберсигурност и мониторинг в инфраструктурата на „Български пощи“.

Причините бяха представени от председателя на службата Пламен Тончев. „От началото на ескалацията на конфликта между Русия и Украйна голямо количество инструменти за кибератаки се предоставят свободно във форуми и платформи заедно с инструкции за използването им. Тези инструменти се използват и ще бъдат използвани както от поддръжниците на двете страни, така и от криминални елементи“, коментира той.

„Установени са множество отклонения от добрите практики в областта на киберсигурността и инфраструктурата на „Български пощи“. Формираната среда е създала слаба предвидимост и управляемост на процесите“, добави още Тончев. Той отбеляза, че „Български пощи“ не са в списъка на стратегическите обекти и дейности.

 

 

 

 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес