Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Има или няма турски танкове, окупирали Тополовград?

07 ноември 2017, 11:30 часа • 8705 прочитания

Има или няма турски танкове в Тополовград? Този въпрос стана особено актуален в последните няколко дни, след като сайт за хумористични новини разпространи информацията, че Тополовградско е окупирано от турски танкове, които отказват да напуснат територията на общината и заплашват населението й. По-късно тази информация бе опровергана от bTV и категоризирана като "фалшива новина".

Малко след това, обаче, се появи втора фалшива новина на сайта podoko.er, в която се казва, че кметът успокоявал гражданите и че турските войници вдигат оборотите на местните заведения и магазини.

Actualno.com се свърза с кмета на община Тополовград Божин Божинов, за да разбере от него какво всъщност се случва в града.

"Няма танкове и никога не е имало. Това е някакъв абсурд. Ходил съм да защитавам българщината нявсякъде, а да допуснем такова нещо на територията на нашата община и да не информирам властимащите, е някакъв пълен абсурд. Нито в Тополовград, нито на границата, нито в Каменна река има такива танкове. Може би са някаква мистерия, не знам как да пристигнали", обясни Божинов.

"След тези фалшиви новини гражданите вече се шегуват, че са въоръжени с прашки срещу танковете. Няма такова нещо. Дори се спекулира, че съм казал на хората, че ще развиваме икономиката и че турските войници вдигат оборотите на местните заведения и магазини. Пълни глупости", коментира още кметът на Тополовград пред Actualno.com.

Попитан как ще коментира това, че се говори за граждани, които сигнализират медиите и властите, че танкове наистина има, Божинов заяви: "При мен не е дошла такава информация гражданин да е сигнализирал медиите. Животът в града тече по нормален начин, хората, които работят си ходят на работа и е недопустимо да се създава такава психоза на гърба им."

Това е доста опасна фалшива новина, която може да има сериозни последици дори във външнополитически план. Тя може да предизвика нещо много неприятно между двете държави (Турция и България), коментира още Божинов.

Попитан кой има интересен от подобна фалшива новина, той поясни: "Може би някои сайтове, които не са четени, но имат огромното желание да бъдат. Надяват се една такава фалшива новина да им вдигне трафика. Каним всички журналисти сами да се уверят, че няма такова нещо. Този модел танк, за който се писа, е прототип, камо ли да има 80 такива. Може би това, че в Тополовград се провежда Международен фестивал на любителските комедийни театри ги е инспирирало за подобна глупост. Предайте на медиите от мое име, че им благодарим, че популяризират общината. Най-вероятно ще препоръчам на местната театрална трупа да постави комедийна пиеса "Таковете в Тополовград".

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес