Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

И ЕК подхваща Нона Караджова (видео)

11 декември 2012, 14:26 часа • 17947 прочитания

Министърът на околната среда и водите Нона Караджова е разследвана за конфликт на интереси и от Европейската комисия.

Сигнал до ЕК за възможни нередности в работата на Караджова е изпратила неправителствената организация "Природата за хората".

Проверката е започна вчера - по повод нарушения в МОСВ за периода 2010-2011, установени от Сметната палата, предаде БГНЕС. В сигнала на "Природа за хората" е посочено, че МОСВ системно нарушава Закона за обществените поръчки и Директива 2004/18/EC, тъй като: 38 на сто от проверените обявления за възложени процедури по Закона за обществени поръчки облагоделстват едни фирми за сметка на други; при 50 на сто от малките обществени поръчки са поставени изисквания, които дават предимство или ограничават участието на лица в процедурата; 25 на сто от методиките за оценка на офертите на възложените обществени поръчки са опорочени и не съдържат точни указания за присъждане на точки според изискванията на закона.

При обществена поръчка с предмет "Подготовка на Национална стратегия и План за действие за управление на водите и на необходимите промени в нормативната база", освен че е установено нарушение в методиката за оценка, има и конфликт на интереси. Спечелилото поръчката за 653 000 лв обединение "Водна стратегия 2010" се представлява от Борислав Тафраджийски, който е бивш съдружник на Нона Караджова.

Непрозрачно прехвърляване на средства от ОП "Околна среда" в Предприятие за управление на дейности по околна среда (ПУДОС), което се председателства и пряко се управлява от Нона Караджова. По думите на проф. Валери Димитров, шеф на Сметната палата, то "не се управлява съгласно действащото законодателство и липсва обвързаност между разпоредбите на Закона за опазване на околната среда и начина на разходване на средствата постъпващи в ПУДОС".

В периода 2009-2011 МОСВ е платило почти 5 000 000 лв на медии без ясни критерии. Това е нерегламентирана държавна помощ, защото поставя едни медии в по-благоприятно положение от други. "Природата за хората" окачествява всички описани случаи и действия като непрозрачно управление на европейски ресурси и съмнения за корупционни практики в МОСВ, заявяват от движението.

Срещу Нона Караджова е подаден сигнал и в Комисията за предотвратяване на конфликт на интереси. Самата тя определи сигналите като "долнопробна клевета".

Данните са публични и те могат да бъдат проверени само за един час, обясни Караджова, която не скри разочарованието си от работата на Комисията за конфликт на интереси. "Или съм била в тази фирма, или не - средно положение няма. Но тъй като съм на такава длъжност, ще трябва да нося кръста си, че всеки може да бъде очернен за всякакви глупости. Нападките срещу мен са от хора, които са засегнати от реализация на екологични проекти", каза Нона Караджова.

 

Редактор: Ивайло Петров

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес