Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Хизбулла" отрече, САЩ и Израел поемат разследването на атентата

19 юли 2012, 07:13 часа • 11089 прочитания

Радикалното шиитско движение „Хизбулла” отрече съпричастност с атентата на летище "Сарафово", предаде руската информационна агенция „Интерфакс”.

Агенцията се позовава на съобщение в ливанския вестник „Ан – Нашра”.

То цитира представител на организацията, според който „обвиненията на Израел будят смях".

"Ние не воюваме срещу туристи”, категорични са от движението.

След кървавата драма вчера Израел обвини Иран и "Хизбулла", че стоят зад смъртоносна атака срещу израелски туристи на летище в България.

"Всички знаци сочат към Иран", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху, отбелязвайки, че това е поредната от серия атаки срещу израелци в Тайланд, Индия, Грузия, Кения, Кипър и други страни.

Нетаняху отбеляза още, че нападението съвпада с 18-ата годишнина от атака срещу център на еврейската общност в Буенос Айрес, при която са загинали 85 души, а други 300 са били ранени. Израел обвинява Иран и за нападението от 1994 г.

Израелският министър на отбраната Ехуд Барак заяви, че Израел следи опитите на групировки като ливанската "Хизбулла", управляващото Ивицата Газа движение "Хамас" и ирански тайни агенти да организират атаки срещу израелци. Барак обеща да залови извършителите на терористичната атака в България.

В тази връзка американският президент Барак Обама е провел телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху,  в който двамата лидери са се договорили страните им да проведат съвместно разследване на нападението.

Нетаняху е благодарил на Обама за обаждането и съболезнованията, като е отбелязал, че кампанията на терор по целия свят е водена от Иран и групировката "Хизбулла".

"Иран е държавата на международния тероризъм и трябва да отговаря за своите действия", коментирал и пред Обама израелският премиер.

В същото време стана ясно, че както Actualno.com писа още вчера, една от версиите по които се работи, е, че извършителят на кървавия атентат на летище "Сарафово" в Бургас е бил камикадзе.

"Това е една от работните хипотези. Имаме обаче сериозно основания да работим по нея. Извършителят не е бил част от групата на израелските туристи, той се е присъединил по-късно към тях, в момента, когато те се качват на автобуса. Минал е през терминала, камерите са го засекли. Имал е паспорт от щат Мичиган, фалшив паспорт, затова работим по версията в сътрудничество с американските служби. Никой не го е спрял, всеки може да мине през терминала. Това че е тръгнал с израелците не означава нищо - може да е отивал с тях на ресторант. И друго: останал е без пръсти. От личен опит знам какво означава това - че е боравел с взрив", каза премиерът Бойко Борисов, като подчерта, че това е само една работна хипотеза.

Българският премиер бе категоричен, че атентатът не би могъл по никакъв начин да е следствие от външнополитически действия на България.

Борисов призна, че "до сега сме получили поне 15-на сигнали, различни през годините, които сме предотвратявали, проверявали и задържали". "Имаше такава информация за зимните курорти през декември-януари, тогава за радост не се случи. За този атентат имаше съмнения за други държави, но се случи тук", каза още той. Израелските туристи са мишена навсякъде, добави той.

Редактор: Иво Георгиев

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес