Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хиляди турци на шествие за Деня на републиката

29 октомври 2012, 13:40 часа • 4949 прочитания

Хиляди турци преминаха по улиците на Анкара по повод Деня на републиката, въпреки забраната, въведена от правителството по съображения за сигурност, предаде БГНЕС.

Носейки знамена с цветовете на националното знаме, протестиращите скандираха: "Напълно независима Турция" и "Ние сме войни на Мустафа Кемал" (Ататюрк), имайки предвид бащата-основател на Републиката. По призива на десетки асоциации и с подкрепата на някои опозиционни партии шествието се проведе пред парламента, в историческия квартал Улуш.

Полицията използва сълзотворен газ срещу протестиращите, скандиращи критични лозунги срещу правителството, които опитаха да разкъсат полицейския кордон. Близо 3500 полицаи бяха мобилизирани за протеста. Губернаторът на Анкара забрани шествието за Деня на републиката, като го счете за провокация.

Но решението беше остро критикувано от основната опозиционна Народно-републиканска партия и други противници на правителството, които се оплакаха, че честването на 89-та годишнина на Републиката се е превърнало в криминален акт. Светски настроените протестиращи са разтревожени от консервативните мерки и позиции, споделяни от правителството, и най-вече от нарастващата тежест на религията в турското общество.

Република Турция е създадена на 29 октомври 1923 г. върху пепелта от Османската империя - една от най-дългогодишните и могъщи империи, която се простира от Югоизточна Европа до Близкия Изток и Северна Африка преди разпадането си в края на Първата световна война /1914-1918/.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес