Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Горанов: Няма репресии спрямо определени медии

29 април 2015, 21:44 часа • 4606 прочитания

Със сигурност много отдавна собствениците на TV7 са знаели и от много месеци с тях се водят разговори, че има обезпечения и дългове към КТБ, които трябва да бъдат погасени. Не приемам тезата, че не трябва да си плащат сметките. Това заяви министърът на финансите Владислав Горанов преди началото на Пролетния бал на индустрията и работодателите, предаде "Фокус".

„Оценявам работата на МВР по запазването на реда. Не смятам, че трябва да има санкции спрямо тези хора, които бяха там, за да помогнат законът да надделее в един частно-правен спор. Има едно търговско дружество, което дължи пари на друго такова, което е в несъстоятелност и което от доста време е тема на обществен дебат. Трябва да бъдем особено чувствителни на коя страна сме, когато говорим за несъстоятелност на банки – дали на страната на кредиторите, на банките, или на тези, които са допуснали банките да фалират”, обясни Горанов.

Попитан дали синдиците ще успеят да съберат задълженията, Горанов отговори: „Това, което се случи днес, макар и да не беше много сръчно организирано, е част от опита, синдиците на КТБ да осребряват и да привличат в активите на банката всички обезпечения, които съществуват, защото за съжаление, банката е управлявана така, че не всички кредити са обезпечени с имущество”.

По думите му днешното действие е процедура, започнала преди много месеци и не трябва да се смята, че има определена репресия към медии. „Уважавам позицията на синдиците и приветствам това, че те са готови да дадат още срок с риск, част от имуществото на КТБ да бъде погубено, само за да не се остава с впечатление, че свободата на словото може да бъде зачеркната за сметка на интереса на кредиторите на банката. Със сигурност едноседмичният срок, ако не е достатъчен за уреждане на търговския спор, ролята на финансовия министър и на Фонда за гарантиране на влоговете е да съберат парите на българските граждани, които са разпилени поради един или друг начин през КТБ”, каза още министърът.

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес