Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гяуров: Агитките от "Орландовци" се предлагат на партиите пред изборите

20 юни 2015, 10:05 часа • 9295 прочитания

Агитките, които участваха в конфликта в "Орландовци" се предлагат на партиите предвид наближаващите избори. Това каза в ефира на "Нова телевизия" генерал майор Димо Гяуров, бивш началник на Националата разузнавателна служба.

Гяуров заяви също, че не вярва размириците да са сценарий, подготвен от политици. Според него в момента политиците имат изгода от говоренето за политически сценарий, за да се отклони вниманието от неработещите държавни институции. "Няма сценарий. Сценарият идва постфактум", каза той.

"Ромите са маргинализирани и гладни, а българите не могат повече да траят бездействието на държавата и взимат нещата в свои ръце", допълни Гяуров. 

Аз не вярвам в идеята за пришълците. Ако къщите им се разрушат, то проблемът ще се разнесе на друго място, смята Гяуров. 

"Когато нещата са изтървани, трябват драконовски мерки", заяви още генерал майорът. Той визира работата на социалните работници, полицаите и училищата и подчерта, че трябва да се създаде интеграция и твърди санкции.

"За съжаление има организирани престъпни групи от цигани", каза още Гяуров. Според него основен проблем е съзнание за безнаказаност.

Социологът Мира Радева пък изрази мнение, че конфликтите между българи и роми са резултат от „отсъствието на държавност” и от бездействието на администрацията на всички равнища и липсващите институции. 

"От една страна имаме гладни и необразовани роми, а от друга страна гладни и необразовани българи", каза Радева. "Няма невинни", каза още социологът.

"Водещият проблем е образователният", заяви Мира Радева. Тя бе категорична, че мерки като събарянето на незаконни постройки в гетата няма да реши проблема. Един от изходите от ситуацията, според нея, би било образоването на многото неграмотни хора в бедните квартали.

Петя Бързилска
Петя Бързилска Отговорен редактор
Новините днес