Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Гешев иска да знае още ли е прокурор, или не

17 октомври 2023, 13:31 часа • 1349 прочитания

Трябва ли Прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет (ВСС) да се произнесе по подадената от Иван Гешев оставка като прокурор? 

Върховният административен съд (ВАС) до месец трябва да се произнесе дали ще задължи Прокурорската колегия на ВСС изрично да гласува подадената преди четири месеца от Иван Гешев оставка като редови прокурор, предава БНР.

Още: Съдът засега: Сарафов остава главен прокурор, правосъдният министър няма право да обжалва

Дни след като беше освободен като обвинител номер едно, Гешев първо поиска да бъде назначен за прокурор във Върховната касационна прокуратура, а малко по-късно - да бъде освободен от системата. Прокурорската колегия обаче не обсъди нито една от молбите му, тъй като прецени, че с издаването на указа на президента за освобождаването му като главен прокурор Гешев е освободен изцяло и от съдебната система.

Още: Адвокатско обединение призова Иван Гешев да не бъде приеман в професията

Днес адвокат Румен Еленски поиска от тримата върховни съдии да задължат съдебните кадровици изрично да гласуват за освобождаването на Иван Гешев като прокурор, докато представителят на Прокурорската колегия Йоанна Антова защити "мълчаливия отказ" на Прокурорската колегия.

Още: С обширен и много критичен анализ "Politico" громи Иван Гешев точка по точка

Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес