Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ген. Радев обяви истинските причини за напускането си, обвини Ненчев в лъжа

16 август 2016, 12:21 часа • 5290 прочитания

Тръгнах си, защото не мога да остана подчинен на министър на отбраната, който не поиска и не се вслуша в моята експертиза. Това каза вече бившият командир на Военновъздушните сили (ВВС) ген.-майор Румен Радев на пресконференция, на която представи "истинските мотиви за напускане на армията".

По думите на генерала министър Николай Ненчев не е отговорил на писмата и рапортите му и се отнасял с неглижиране към важни проблеми на националната сигурност, за които го алармирал остро 2 години.

На днешната пресконференция Радев на няколко пъти обвини Ненчев в лъжа. Припомняме, че министърът обяви, че генералът напуска, защото е против промените в Закона за отбраната, които позволяват съвместна охрана на въздушното пространство. 

"Никога не съм бил против съвместна охрана на въздушното пространство на България заедно с наши съюзници", заяви още Радев по повод информацията, че това е посочил като мотив за оставката си. Той уточни, че мотивът му е свързан по-скоро с концепцията за реализиране на съвместно изпълнение на мисията по контрол и охрана на въздушното ни пространство.

Радев смята концепцията за неизгоден и унизителен за българските ВВС и за България документ. По неговото мнение от всички държави със собствена изтребителна авиация в НАТО, единствено България е депозирала документ, с който кани съюзни държави за съвместен "Air Policing" срещу заплащане.

"Нямам нищо против ВВС на която и да е съюзна държава, нямам нищо против полските ВВС, имаме страхотно взаимодействие с тях. Но не мога да проумея факта, че ще плащаме за подготовката на полските летци, които летят около три пъти повече от нашите. Факт е също, че от всички държави, които имат собствена авиация, България е най-бедна", коментира още о.з. генералът.

Той уточни, че първото им разминаване с Ненчев е било относно необходимостта от дефиниране на понятието съвместна охрана в чл. 130 от Закона на отбраната и въоръжените сили. Радев предложил текстове, които да гарантират оцеляването и бъдещото развитие на изтребителната авиация.

Второто разминаване било за финансовата обосновка, която въпреки дебатите и писмените му становища, беше утвърдена от Комисията по отбрана през февруари. "За щастие, нашият национален военен представител в НАТО прояви здрав разум и е предложил финансовата част на тази концепция да не се предоставя на съюзниците“, добави бившият началник на ВВС, който останал с впечатлението, че този проблем е овладян. 

Радев твърди, че през тези две години изтребителната авиация е можело да бъде спасена и да не се стига "до крайно рискови решения, каквито се вземат в момента".

В отговор на въпрос дали е готов да стане главнокомандващ Българската армия, какъвто е президентът, той отговори: "Ако не се чувствам готов, не излитам".

Радев добави, че е човек, който обича предизвикателствата и се готви за тях, но подчерта, че няма да прави политически изказвания. „Не забравяйте, аз не съм издигнат за президент. Ако ме издигнат, тогава съм готов да отговоря на всякакви въпроси“, заяви той.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес