Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Гардиън": Мощни протести срещу АСТА в Източна Европа

13 февруари 2012, 12:25 часа • 4430 прочитания

Споразумението АСТА страда от липса на баланс, заяви председателят на Европейския парламент, като същевременно издатели призоваха за спокойствие и разумна оценка, пише „Гардиън”.

Междувременно, хиляди хора излязоха да протестират въпреки студовете в Европа.

„Не го намирам за добро в настоящата му форма”, заяви президентът на ЕП Мартин Шулц пред телевизия ARD за споразумението.

Той добави, че необходимият баланс между защита на авторските права и индивидуалните права на интернет потребителите е само неадекватно внедрен в споразумението, целящо засилване на законовата рамка за правата върху интелектуална собственост.

Хиляди души протестираха в няколко европейски страни в събота. В германски градове над 25 хиляди демонстранти протестираха на сковаващи температури, а в София протестираха 4 хиляди българи. Хиляди други протестираха на емоционални демонстрации въпреки снега и студовете в градове като Варшава, Прага, Букурещ, Вилнюс, Париж, Брюксел и Дъблин.

Опозицията срещу АСТА е особено силна в Източна Европа и бързо се разпространява. Протестиращите я сравняват с наблюдение в стил Големия брат, използвано от бившите комунистически режими. Свалянето на безплатни филми и музика също така е популярен начин за безплатно забавление за много млади източноевропейци.

„Не се чувстваме в безопасност вече. Интернет беше едно от малкото места, където можехме да действаме свободно”, заяви Моника Тепелис, 26-годишна програмистка. Тя протестираше с около 300 души в Букурещ.

Съветът на европейските издатели, сред чиито членове има големи издателски групи на вестници и списания на континента и във Великобритания, включително „Гардиън Медиа Груп”, призова за спокойствие и разумна оценка на фактите, вместо вземане на решение на база на истерична дезинформация.

Валентин Стоев
Валентин Стоев Отговорен редактор
Новините днес