Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фюле: Нека ЕС бъде смел по отношение на Сърбия

07 декември 2012, 15:40 часа • 6328 прочитания

Еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле се надява Европейският съвет да покаже смелост идната седмица при вземането на решение относно пътя на Сърбия към членство в ЕС. Той заяви в интервю за в. "Вечерни новости", че решението сега е в ръцете на държавите членки, предаде БГНЕС.

"Предполагам и се надявам, че в резултат на постигнатото от Сърбия по критериите за членство и на успешните и продуктивни три кръга от политическия диалог, държавите членки ще бъдат толкова амбициозни, колкото Сърбия в защитата на бъдещата крачка към Европа на вашата страна", заяви Фюле. Той обаче не посочи дали на срещата на върха на 10 декември в Брюксел Сърбия ще получи дата за започване на преговори за членство в ЕС или само похвала за усилията й.

"Това означава, че някои задължения трябва да бъдат изпълнени, а не само приети. Бих искал също така да повторя, че няма лесни теми в политическия диалог между Белград и Прищина", заяви Фюле.

"Сърбия се нуждае от нашата подкрепа. Освен това е важно правителството да разбере, че решенията, които се вземат, са в полза на Сърбия, сръбските граждани и целия регион", посочи еврокомисарят.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес