Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фюле: Напредъкът на Сърбия зависи от диалога с Косово

18 март 2013, 19:07 часа • 4345 прочитания

Еврокомисарят по разширението Щефан Фюле обяви, че датата за начало на преговорите между ЕС и Сърбия зависи от изцяло "реформите и диалога с Прищина", предаде БГНЕС.

Фюле направи изявлението си в Белград, след като се срещна и разговаря със сръбския президент Томислав Николич. Държавният глава обаче отбеляза, че страната му "не може да стори нищо повече от резолюцията" (за Косово). И изтъкна, че тя "заслужава" да получи дата за присъединителни преговори. "Казах му, че Сърбия е направила много и е отворена да постигне още повече. Тя вярва, че заслужава да започне разговори с Евросъюза", заяви Николич.

Според него Белград е готов да води продължителен диалог с ЕС и прави всичко по силите си, за да получава положителни препоръки от Комисията и националните правителства на членките.

Николич определи Фюле като приятел и политик, помогнал на Сърбия в интеграционния процес, и допълни, че след срещата в сръбската столица комисарят ще има "по-ясна сметка за всичко". "Започнахме диалога с пълна искреност и желание да въведем ред в региона и осигурим мир и просперитет в него", завърши сръбският президент.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес