Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Фирмите с жалби срещу медицинските хеликоптери се провалиха пред КЗК

10 февруари 2023, 12:08 часа • 2617 прочитания

Провалиха се двете фирми, подали жалби срещу поръчките за доставка на медицински хеликоптери. Те не успяха да докажат качествата си на заинтересовани лица, но пак им остава правото да обжалват пред по-висока инстанция, става ясно от определения на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).  

Припомняме, че в един и същи ден – на 25-ти януари бяха спрени двете поръчки за медицински хеликоптери. Едната - на здравното министерство за 135,6 млн. лв. без ДДС за осем хеликоптера, а другата – на държавното дружество "Хели Мед Сървиз" за един брой на лизинг със стойност 1 756 004 евро.

Поръчката на здравното ведомство е стопирана от американската компания „БЕЛ ТЕКСТРОН ИНК", чийто оборот е в милиарди долари. Другата е блокирана с жалба от българската фирма „Уилинк", която е без дейност от няколко години и с капитал 200 лева. Двете поискаха временна мярка спиране на процедурите.

КЗК на 2-ри февруари се произнесе по жалбата на мощната US-компания – производител на самолети и хеликоптери, като постанови, че тя няма качеството на заинтересовано лице от получаването на обществената поръчка и остави жалбата без разглеждане. Прекрати производството, остави и искането за налагане на временна мярка. Дружеството трябва да плати 240 лв. разноски на МЗ.

Абсолютно сходно е и определението по оплакването на фирмата фантом – „Уилинк“, от вчера, но двете подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Това означава, че и поръчката за покупка на 8 медицински хеликоптера, и за наем на един, остават блокирани за неизвестен период от време.  

Припомняме също така, че единствен кандидат да достави 8 въздушни линейки е италианската компания „Леонардо“ (Leonardo S.p.A.). При първата процедура тя даде оферта от 161 973 402 лева без ДДС, надвишаваща пределната стойност и тя бе прекратена. Впоследствие МЗ я обяви наново – с пряко договаряне с нея. Тогава дружеството свали леко цената със 187 хиляди лева.

И поръчката на „Хели Мед Сървиз“ претърпя провал при първото й обявление, защото не се яви нито един претендент. Те също я повториха впоследствие. Тогава оферти подадоха две фирми – „Хеливенчър ФТО" АД / "Heliventure FTO" NV (Белгия) и „Еър Транспорт Трейдинг“ АД (Словакия).

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес