Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европейците срещу АСТА

13 февруари 2012, 13:32 часа • 5970 прочитания

През този уикенд в редица страни в Европа се проведоха масови демонстрации и други протестни акции срещу новото международно Търговско споразумение за борба с фалшифицирането. Само в Германия протести се проведоха в 55 града, в които взеха участие десетки хиляди души. Основното искане е споразумението да отиде в архива.

Anti-Counterfeiting Trade Agreement (АСТА) бе подписано на 26 януари в Токио от представители на ЕК и 22 от 27 страни от ЕС, след като по-рано това направиха Япония и САЩ.

В знак на протест докладчикът в ЕП по този въпрос Кадер Ариф подаде оставка.

Преди демонстрацията в Берлин бе обявено, че Германия засега се въздържа от подписването на споразумението. В ЕС нейната позиция се споделя от Кипър, Естония, Словакия и Холандия. Засега временно отлагат своя подпис Мексико и Швейцария. В Полша АСТА предизвика демонстрации. Бе провалено ратифицирането на споразумението в Сейма.

Спорното споразумение се подготвяше в продължение на няколко години. За първи път темата бе спомената през 2006 година по време на срещата на Г8 в Санкт Петербург. След това се проведоха преговори в разширен състав. САЩ свиреха първа цигулка, а активно участваха Япония и ЕС. Договореностите бяха изработени без Русия и Китай. Преговорите бяха със закрит характер и това само засилва подозренията сред интернет общността за това, че споразумението служи не само за защита на интелектуалната собственост, патентовата продукция и информационни технологии.

Критиците на АСТА се опасяват, че формулировките в споразумението прекомерно разширяват целите на договора. Те смесват такива неща като защитата на авторските права и например, производството на фалшивите медикаменти. Предполага се и че договорът ще позволи на митничарите да проверяват преносимите компютри, плейърите и мобилните телефони за наличието на неправомерни файлове. Остава и въпросът за доставчиците, които може да бъдат задължени да предоставят информация за клиентите, заподозрени за нарушаването на законите.

В Европа наричат АСТА „брат” на американските законопроекти SOPA и PIPA, които предвиждат тежка намеса в интернет.

Европейската комисия се стреми да успокои интернет общността. Представителите на Брюксел уверяват, че АСТА не предвижда блокирането на достъпа до интернет. Но съмненията остават. Както заяви по време на 10-хилядна протестна акция в Берлин председателят на обединението „Дигитално общество” Маркус Бекедал, този договор не е прозрачен, не е демократичен и е вреден. От него се отказват вече и редица политици от различни партии в Бундестага.

Сега АСТА подлежи на ратификация първо във всички парламенти на страните от ЕС, подписали този договор. След това ще дойде ред на ЕП, чието решение не се очаква по-рано от септември. Имайки предвид все по-големите протести, ратифицирането на АСТА няма да бъде лесно. Не е изключено и да се активизират и европейските пиратски партии, които претендират за ролята на основни защитници на свободата в интернет.

Независимая газета

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес