Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Европа ще ни съди за нехуманно отношение към кокошките

17 април 2012, 10:06 часа • 8508 прочитания

България е една от 12-те страни в ЕС, които не са се съобразили с правилата за хуманно отношение към кокошките-носачки, определени от Европейската комисия, което заплашва страната ни от съдебни действия.

Страните, сред които е и България, са получили предупреждение преди два месеца да се съобразят с изискванията или в противен случай ще бъдат изправени пред съда в Люксембург.

Само Румъния е спазила правилата след предупреждението, докато Белгия, България, Гърция, Испания, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Унгария, Холандия, Полша и Португалия "трябва да направят допълнителни усилия".

Тези страни рискуват до лятото да получат последно предупреждение под формата на мотивирано становище – последна стъпка преди ЕК да сезира съда.

По силата на закон, който влезе в сила от 1 януари, кокошките, които снасят яйца, трябва да бъдат отглеждани в т.нар. "уголемени клетки", с допълнително пространство да гнездят и нощуват.

Всяка кокошка трябва да има собствено пространство от най-малко 750 квадратни сантиметра, малко повече от лист формат А4, което да отговаря на техните биологични и поведенчески нужди.

Редактор: Ивайло Кючуков

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес