Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

EVN монтира 310 платформи за щъркелови гнезда по стълбове

19 март 2024, 16:28 часа • 1359 прочитания

Електроразпределение Юг (част от EVN) монтира 310 нови платформи за щъркелови гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа. Общо 3440 гнезда по стълбове са обезопасени от 2009 година. С платформите дружеството обезопасява щъркеловите гнезда по стълбове от мрежата.

Още: ЧЕЗ Разпределение монтира 636 платформи за щъркелови гнезда

Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа.

Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март. Инициативата на Електроразпределение Юг за монтиране на платформите е съгласувана със съответните регионални инспекции по околна среда и води (РИОСВ).

Още: Доспатчанин строи щъркелови гнезда

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес