Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС реши да включи военното крило на "Хизбула" в списъка с терористичните организации

22 юли 2013, 13:44 часа • 5441 прочитания

Външните министри на страните от ЕС днес решиха да включат военното крило на ливанското движение „Хизбула” в европейския списък с терористичните организации, предаде АФП, позовавайки се на дипломатически източници.

По време на срещата си в Брюксел министрите са дали съгласието си за класифицирането на военното крило на „Хизбула” като терористична организация. Все пак дипломатите са заявили желанието си „да продължат диалога” с всички политически сили в Ливан, един от влиятелните представители на които е и „Хизбула”.

Според източник от Брюксел външните министри са преодолели съпротивата на някои от страните-членки на ЕС, които били на мнение, че подобна стъпка може да доведе до дестабилизирането на Ливан, където "Хизбула" има голямо влияние.

По-рано британският външен министър Уилям Хейг каза, че „по-голямата част” от 28-те страни-членки на ЕС подкрепят плановете и се надяват на нужното единодушия на срещата на външните министри по-късно през деня.

Германският външен министър Гидо Вестервеле пък заяви, че доказателствата от миналогодишния атентат в българския черноморски курорт Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и един българин, би трябвало да дадат достатъчен импулс за гласуването. Вестервеле допълни, че „ние трябва да отговорим на това и отговорът е включването на военното крило на „Хизбула” в черния списък”.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес