Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ЕС отново не постигна съгласие за включването на "Хизбулла" в черния списък

20 юни 2013, 12:23 часа • 4891 прочитания

В сряда британското искане за включването на въоръженото крило на „Хизбулла” в европейския списък на терористичните организации отново срещна съпротивата на европейските правителства, които се безпокоят, че подобен ход ще засили нестабилността в Близкия изток, предаде Ройтерс.

На 19 юни британското искане бе обсъдено за втори път от специално създадена група експерти, след като разговорите на 4 юни завършиха без резултат. И този път обаче британските дипломати не успяха да убедят скептичните страни.

Дипломатически източници заявиха, че въпреки че преговорите не са приключили, Лондон може да представи искането си пред по-висша инстанция, например пред външните министри от ЕС, които ще проведат среща през юли.

„Няма споразумение по въпроса, но се разбрахме разговорите да продължат по-късно, макар и не в този състав”, заяви дипломатически източник.

Великобритания продължава да настоява за обявяването на „Хизбулла” за терористична група, като се позовава на присъдата, издадена срещу член на „Хизбулла” в Кипър, както и на доказателствата, че движението стои зад атентата в българския град Бургас, при който загинаха петима израелци и един българин. От своя страна „Хизбулла” продължава да отрича участието си в атаката в България.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес